За съжаление ръководството на Лукойл не разглежда нещата от гледна точка

...
За съжаление ръководството на Лукойл не разглежда нещата от гледна точка
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Лукойл не разглежда нещата от гледна точка на националните интереси

" За съжаление ръководството на " Лукойл " не преглежда нещата от позиция на националните ползи, несъмнено, те подхождат към казуса от корпоративна позиция. "  - тaка енергийният специалист Христо Казанджиев разяснява пред БНР становището на " Лукойл Нефтохим ", че ще спре работа, в случай че доставките на съветски нефт бъдат прекратени.

" Истината е, че " Нефтохим Бургас " може да работи без проблеми и с петрол вид Брент, който е аналог на вид Урал. В спецификацията на двата вида петрол нещата са в доста огромна степен сходни, тъй че не би трябвало да има проблеми да преработката на Брент и " Лукойл " би трябвало да предприеме незабавни ограничения за обезпечаване на снабдители на петрол вид Брент от интернационалните пазари и в частност средиземноморските пазари. "

Казанджиев има вяра, че вероятно ембарго върху доставките на съветски петрол не би трябвало да повлияе върху работата на " Лукойл Нефтохим Бургас " " в случай че по чисто политически аргументи такава последна мярка не бъде подхваната от управлението ".

" Крайно време е България да стартира да се отнася доста съществено към независимостта на петролната промишленост в страната от Русия и да предприеме ограничения по въвеждане на регулация на " Нефтохим " като снабдител с преобладаващо състояние на пазара в България. "

Според него изключенията в периодите за възбрана на съветския петрол за страните от Централна Европа са основателни, само че това не важи за останалите страни, измежду които и България. 

" Австрия, Чехия, Унгария и Словакия се доставят главно от нефтопровода " Дружба ". Всички страни с допир до интернационалните пазари, тези, които имат морска граница, могат да си доставят нефт от разнообразни източници ", добави той и уточни, че средиземноморският пазар е отворен.

Специалистът оцени позитивно реакцията на ръководещата коалиция в актуалната енергийна обстановка:

" Правителството на Кирил Петков се оправи учудващо добре с дефицита на природен газ и прекъсването на доставките. Разбира се, то беше съпроводено с това да България да излезе на интернационалните пазари и да купува природен газ. Това естествено докара до повишение на цената, само че обстановката е такава, каквато е, " разяснява енергийният специалист.

" България и българското държавно управление не носи виновност за увеличението на цената. По-важно е, че обезпечи нужния природен газ за българската промишленост и българските консуматори. "

Христо Казанджиев означи, че Кремъл подхваща всички вероятни ограничения, с цел да принуди европейските страни да заплащат за природния газ в рубли, само че не трябва тези старания да водят до триумф за Москва:

" Въпрос на достолепие и на правила е Европейският съюз да откаже това. Тази мярка е едностранна, това е брутално нарушаване на подписаните контракти, а договорите би трябвало да се съблюдават - това би трябвало да се подчертае пред Русия. Не може и не е възможно едностранно без договаряния да се трансформира методът на заплащане. Въпрос на време е Русия да осъзнае, че позволява фундаментална неточност. "

Енергийният специалист не мисли, че в непосредствен проект ще има фрапантна разлика в цените на петрола:

" Лично аз не чакам промени в цените на петролните деривати, само че в последна сметка всичко се случва. Трябва да бъдем готови за всеки един сюжет и да не одобряваме по този начин трагично нарастване на цените, тъй като то ще бъде краткосрочно, може да бъде преодоляно с напъните на всички страни и би трябвало да се активизираме, с цел да издържим на този напън. "

Той прикани и мораториумът върху добива на шистов газ в България да бъде анулиран:

" Енергийната самостоятелност е извънредно значима, диверсификацията на източниците на природен газ е въпрос на национална сигурност и от време на време условията за запазване на околната среда би трябвало да бъдат подчинени на национални ползи и ползите на обществото, а не да бъдат абсолютизирани. "

Според него решението за прекратяване на този тип рандеман се дължи на чисто политически аргументи:

" Много страни добиват шистов газ. България разполага със забележителен капацитет, изключително в региони, в които няма заплаха от замърсяване на подземни води. "

Специалистът даде образец със Съединени американски щати, където стартира шистовата гражданска война - точно, с цел да не се постанова да се разчита главно на доставки Москва.

" Представете си в какво би било развиването на събитията в света в този момент, в случай че Съединени американски щати беше в дълбока взаимозависимост от Русия, " сподели още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР